Η Λήμνος

Η Λήμνος είναι το όγδοο νησί της Ελλάδας με έκταση 438 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα)! Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτετάμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 18.000.
Προέλευση του ονόματος "Λήμνος"
Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή είναι φοινικική, που σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Κατά σοβαρότερες εκδοχές το όνομα Λήμνος προέρχεται από την ομηρική λέξη Λήιον, που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό. Στο πέρασμα των αιώνων την είπαν ακόμη με τα επίθετα:
"Ανεμόεσσα", (από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή),
"Αιθάλεια" ή "Αιθαλία", (από την αιθάλη -καπνό του ηφαιστείου της),
"Δίπολις", (από τις δύο κύριες αρχαίες πόλεις της, την Μύρινα και την Ηφαιστία),
"Σιντιίδα", (από το όνομα των πρώτων κατοίκων της τους Σίντιες),
"Αμπελόεσσα", (από τους εκταταμένους αμπελώνες της),
"Υψιπύλεια", (από τη μυθική βασίλισσα Υψιπύλη),
"Ηφαίστεια νήσος" (νήσος του Ηφαίστου),
"Σταλημένη" την έλεγαν οι Ενετοί και οι Φράγκοι, πιθανώς εκ παραφθοράς "στη Λήμνο". ή "στα Λήμνου" (= κράτα πορεία προς τη Λήμνο)
  • Μύρινα: πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού
  • Πολιόχνη: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης!
  • Απόψη από το λιμάνι της Μύρινας